Een vulkaan die uitbarst

boos kind
Ik had ze als juf al regelmatig in de klas, maar ik heb deze kinderen nu ook al enkele keren in mijn praktijk gehad: kinderen met korte lontjes, ontplofgedrag, kinderen die gooien, schelden… En dat om eigenlijk niks… Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht. Het wonderlijke is misschien dat juist deze kinderen echt iets bij mij wakker maken. Iets met mij doen. 
Het begint ‘s morgens vroeg al met het aankleden, aan de ontbijttafel bij het vullen van de broodtrommel of het naar school gaan. Na schooltijd zet je je kind in de auto of fiets je samen naar huis en lijkt de tirade opnieuw te beginnen.
Elke vraag of opmerking van jou als ouder kan bij jouw kind leiden tot een vulkaan die uitbarst.
Nog even en je bent zelf een uitbarstende vulkaan!
 
Wat moet je hier nu mee? Je hebt alles al geprobeerd: begripvol zijn, duidelijk zijn, grenzen stellen, laten weten dat je dit niet tolereert… Niets lijkt te helpen en je schiet steeds vaker ook zelf uit je slof… Doodvermoeiend dit.
 
Wat gebeurt hier?
Jouw kind schiet steeds in zijn reptielenbrein. Dat is het oudste deel van de hersenen dat gericht is op overleven. Het reptielenbrein reageert automatisch, het denkt niet na. Het wil overleven en dat kan alleen door te vechten, vluchten of te bevriezen.
Het reptielenbrein gedijt het beste bij voorspelbaarheid en veiligheid. Alles wat nieuw is of anders is of terug doet denken aan een trauma voelt onveilig. Het reptielenbrein wordt dan getriggerd. De alarmbellen gaan af en je kind bevriest, vecht of vlucht. In bovenstaand geval is dat dus vechten.
Het kan zijn dat je kind gedurende een langere periode is overvraagd. Of een trauma heeft opgelopen tijdens de geboorte of daarna. Gespannen of gestrest is. Stress wordt door de hersenen gelabeld aan gevaar. Dus komt het reptielenbrein in werking. Je kind kan niet meer nadenken, laat staan rekening houden met anderen. Want om dit te kunnen heb je andere delen van je hersenen nodig en die zijn niet beschikbaar als je kind ‘in zijn reptielenbrein zit.’
Herken je dit? Ontploft jouw kind ook regelmatig? Loopt hij continu op z’n tenen om aan de verwachtingen en eisen van anderen te kunnen voldoen? Past hij zich aan? Of durft hij geen fouten te maken?
Dit alles kost bakken met energie. Bij hem maar zeker ook bij jou! Dit kan leiden tot faalangst, langdurige stress, spanning of perfectionisme. 
Wat kun je doen? De eerste stap is zelfregulatie. Kalmeren. Zorg eerst dat jij als ouder kalmeert. Héél lastig! Maar wel heel belangrijk. Want je kind heeft jou juist nu heel erg nodig. Om te weten dat je er onvoorwaardelijk voor hem bent. Het is belangrijk dat hij voelt papa en mama zijn er voor mij. Ik ben niet alleen. Dat helpt je kind om sneller rustiger te worden.
 
Als coachprofessional voor kinderen met spanning en stress begeleid ik jouw kind maar ook jou als ouder neem ik mee in dit proces.
Samen gaan we aan de slag om naar blijvende ontspanning en rust toe te werken. Helemaal passend bij jouw kind en bij jouw gezin. Geen oppervlakkige opvoedingstrucjes dus!
Wil je heel graag weten hoe, wat, waar wanneer?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op via linda@cirkelkindercoaching.nl of
bel 06 – 238 253 70
Dan maken we een gratis en vrijblijvende kennismakingsafspraak.
 
Ik help jullie graag! ❤️

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter