December: we doen er gewoon nog een schepje bovenop.

Sint is naar Spanje en we hollen meteen door naar kerst. We zijn gefixeerd op het idee om het vooral een fijne periode te laten zijn. Alles moet kloppen. Blije gezichten, perfecte cadeau’s, perfect eten en perfecte kleding. Het lijkt wel of in deze periode van het jaar de lat dubbel zo hoog ligt: want de feestdagen MOETEN vooral gezellig en perfect zijn!

De kerstfeesten op school en op de bso’s zijn in aantocht. Je wilt je kind niet uit de toon laten vallen, dus hup nog even naar de kledingwinkel om hem/haar er pico bello uit te laten zien. En ohjaa die kerstdiners…. aaaarghh!! Thuis, op de bso en op school: het is niet anders dus we rennen nog even door, het is tenslotte bijna vakantie. Nog heel even volhouden. Gauw nog even een perfect gezond hapje verzinnen, naar de supermarkt om de inkopen te doen en dan in keuken staan om een tongstrelend en mooi uitziend kerstdiner-hapje in elkaar te flansen. En natuurlijk moeten nog even de laatste kerstcadeau’s aangeschaft worden.

Mij bekruipt soms het gevoel dat het elk jaar meer, beter en groter moet. Heb je trouwens gelezen hoe vaak het wordt ‘moeten’ heb gebruikt in bovenstaande stukjes? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg vaak kriebels als ik iets ‘moet’. Toch eisen we vaak veel van onszelf en van onze kinderen. 

Niet alleen veel ouders zwichten onder deze druk. Ook kinderen zijn moe. Ze hebben vaak korte lontjes. Zijn overprikkeld door alle activiteiten, lichtjes en geluid. Ze vallen bij bosjes tegelijk uit door ziekte. naast de spanning die deze feesten met zich mee brengen gaat het gewone lesprogramma op school inclusief toetsen ook gewoon nog door. Er wordt door het jaar heen al heel wat van ze gevraagd, maar in deze maand doen we er gewoon nog een schepje bovenop. En na schooltijd is het programma van de meeste kinderen nog niet afgelopen…

Hijg en puf: strompelend gaan we de kerstvakantie in….
Dit alles zijn we heel normaal gaan vinden, maar dat is het natuurlijk niet.

En zo nemen wij onze kinderen mee in de ratrace van december…

DAT KAN ANDERS! 

Hoe dan???

Door allereerst jezelf als ouder rust te gunnen! Pak elke dag even 10 tot 15 minuutjes voor jezelf. Juist als je hier geen tijd voor hebt, dan is het helemaal hard nodig! Beloof jezelf dan ook echt even in de relaxstand te gaan (dus geen huishouden, geen boodschappen, etc). PLAN DIT IN.

En verder kun je ook nog denken aan de volgende tips:

Stel prioriteiten, ook als dat onmogelijk lijkt. Van de 5 dingen die je perfect wilt doen, doe je er nu maar 3 perfect. Leg de lat op menselijke hoogte. Daar doe je jezelf en je gezin een veel groter plezier mee dan dat dat ene overhemd gestreken is. En dat geldt natuurlijk ook voor je kind. Hij/zij heeft juist in deze tijd een ontspannen ouder nodig waar hij op terug kan vallen, want hij vindt deze maand al lastig genoeg.

Laat je kind lekker op tijd naar bed gaan, maar zorg ook over het algemeen voor genoeg rustmomenten voor je kind. Het helpt ook als je zelf daarin het goede voorbeeld neemt. Zodat je eventuele tegenvallers en dwarse kinderen beter kunt handelen en het stoom niet meteen uit je oren vliegt.

Laat social media even voor wat het is. Daarmee bedoel ik jij als ouder maar ook je kind. Juist door al die perfecte kerstplaatjes blijven we meedoen met die ratrace. 

Bedenk eens hoe leuk het is om juist niet te doen zoals het hoort, lekker even uit de toon te vallen, buiten de lijntjes te kleuren. Ik deed het laatst zelf ook met mijn gezin: we aten ‘s avonds met het avondeten met onze handen in plaats van met bestek. En lol dat dit gaf!

Wellicht een open deur: vanuit de aandacht die jij hebt voor je eigen energie, kun je er ook beter zijn voor je kind. Dat betekent dat je ook beter kan zien en voelen wat hij/zij nodig heeft. Misschien zijn dat even geen speelafspraakjes. Misschien ’s middags uit school samen al lekker de pyjama aan (why not?) en rustige spelletjes doen.

Of juist frisse energie opdoen door naar samen naar het park of het bos te gaan. Wellicht moet je je er even toe zetten en misschien staat je kind ook niet meteen te springen. Maar met wat leuke spelletjes of simpele activiteiten voor ogen wordt dat natuurlijk gewoon een groot succes.
Verstoppertje spelen. Ver-springen. Bosbingo. Voelspelletjes. Boomklimmen. Ik noem maar wat. Gratis en voor niks! Kunnen jullie beide even alle drukte van jullie af laten glijden. En gewoon plezier hebben samen.  Dit zijn hele waardevolle herinneringen voor je kind. Dit is wat onthouden wordt en niet dat perfecte kerstdiner.

Dus relax!

Merk je dat je kind last heeft van alle druk en verwachtingen? Heeft hij ook de lat hoog liggen?  En gefrustreerd of geïrriteerd is omdat het hem allemaal boven zijn hoofd groeit? 
Zie je dat je kind zich om elk ‘wissewasje’ druk maakt?  Letterlijk gaat schreeuwen en gaat gooien met dingen? Ruzie maakt (soms ook fysiek) met klasgenootjes of broers/zussen in het gezin. Of zie je dat hij juist heel onzeker wordt van alles wat er op hem af komt en daardoor nóg beter zijn best gaat doen, nóg harder gaat werken? Geen fouten durft te maken dus ook geen nieuwe uitdagingen meer aandurft?

Dit kunnen allemaal signalen zijn dat jouw kind overvraagd wordt. Dat de druk te hoog is. Ik ben er om jullie de helpende hand te bieden. Om samen toe te werken naar rust en ontspanning bij je kind. Met als prettig bijkomend gevolg: ook rust en ontspanning in het gezin. Hoe waardevol is dat? Samen een relaxte kerstvakantie, kijk jij er al naar uit?

Neem nu nog vrijblijvend en kosteloos contact met mij op via telefoon 06 238 253 70 of via mail linda@cirkelkindercoaching.nl.


Omwille van de leesbaarheid is steeds ‘hij of hem’ gebruikt in de tekst. Waar ‘hij of hem’ staat, kan uiteraard ook ‘zij of haar’ worden gelezen.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter