De vicieuze cirkel – rust in een drukke wereld

Vanmorgen nadat ik de kinderen naar school had gebracht, keek ik thuis in mijn agenda en daarin stonden voor vandaag geen afspraken. Ik had in eerste instantie bedacht dat ik  vandaag een ‘administratiedag’ zou hebben. Boekhouding en mails bijwerken en dergelijke.

Toch gooide ik deze planning om. Ik voelde dat ik ruimte nodig had om rust in mijn hoofd te creëren. De afgelopen weken ben ik bijna non-stop bezig geweest achter mijn laptop om te voldoen aan het KKJGP-Keurmerk. Nu dat in orde is, zijn er weer andere zaken te doen die in die tijd zijn blijven liggen. Ik besefte me dat er altíjd dingen te doen zijn. Maar moeten die ook nu?? Mijn hoofd (ego) kan zó ongelooflijk de aandacht trekken dat ik geneigd ben mee te gaan in dat wat mijn hoofd mij vertelt. Echt een vicieuze cirkel. Mijn gevoel zei vanmorgen iets anders. Die zei: ik wil rust, inspiratie en tijd om de dingen te laten bezinken. Toen ik me daar bewust van werd, heb ik de keuze gemaakt naar mijn gevoel te luisteren. Ik ben naar het park gelopen. Het stemmetje in mijn hoofd (mijn ego) bleef eerst zeuren van: dit kost je allemaal veel te veel tijd, je moet nog dit, je moet nog dat. Langzaamaan verdween dat stemmetje naar de achtergrond.

Wat is dat toch, dat stemmetje in ons hoofd? Waarom zijn wij geneigd daar zo naar te luisteren? Ik spreek veel kinderen, jongeren en volwassenen die daar mee worstelen. Het heeft meestal te maken met hoe we zijn opgegroeid. Werd er thuis over je gevoel gesproken, kon je het uiten?  Ook speelt mee dat we  in een maatschappij leven waarin je ongemerkt meegezogen wordt door alle mooie plaatjes op het gebied van kleding, interieur, gadgets en onze o zo geweldige kinderen.  En het vooral moeten hebben van een leuk en gelukkig leven zoals je op de foto’s op social media ziet kunnen onbewust meewerken aan voelen van druk. Daardoor zijn we continu bezig en druk en hebben we onszelf wijs gemaakt hard te moeten werken. En waar er hard gewerkt wordt, prestaties, doelen en targets moeten worden behaald, is er weinig ruimte voor rust. Je bent met je hoofd bij het doel, de prestatie. En het kan daardoor een opgejaagd gevoel geven.

Mag ik je uitnodigen even stil te staan hierbij? Wacht even met verder lezen en sta eens even stil bij hoe je je NU voelt. Hoe voel je je in je hoofd? Je rug, je buik, je benen, je voeten? Je hart? Voel je ergens spanning en zo ja, waar? Of ervaar je rust en ontspanning? Alles is goed zoals het er is. Als je spanning voelt, is dat niet fout. Het is juist een signaal. Je lichaam is een prachtig instrument die jou continu signalen geeft over hoe je het met je gaat. Die signalen hebben we lang niet altijd door. En daarom komt spanning, stress en overspannenheid zoveel voor.

Wat dit betreft heb ikzelf echt een transformatie doorgemaakt. Tot 3 jaar geleden was ik vooral hard aan het werk, had een continu opgejaagd gevoel en doordat ik zoveel moest van mezelf kon ik niet meer genieten. Ik luisterde alleen nog maar naar het stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik nog harder moest werken en dat het dán allemaal wel goed zou komen. De verbinding met mijn héle lijf, mijn gevoel, maar ook de verbinding met mijn gezin en alle andere lieve mensen om mij heen raakte ik langzaam kwijt.

Op een gegeven moment werd ik wakker! En dat wakker-word-moment gun ik jou ook! Daarom heb ik hieronder  inzichten genoteerd die jou tot meer plezier en ontspanning in je dagelijks leven kunnen brengen. Ik deel ze heel graag met jou omdat deze bij heel wat mensen die ik via mijn praktijk ontmoet heb ook hebben geholpen. Het is een eerste aanzet om anders kijken, te denken en uit de vicieuze cirkel te stappen. Het is je mindset, die kun je sturen. Het brengt je zóveel mooie dingen!

  • Het besef dat je één leven hebt deed mij wakker schudden. Mijn moeder werd namelijk ziek. Toen dacht ik: elke dag dat ik op deze aardbol mag rondlopen is een cadeau om uit te pakken! Je weet niet hoe lang het leven jou gegeven is. Laat ik aandacht voor mijn lichaam hebben, maar ook voor alle lieve mensen in mijn omgeving.
  • Je hebt altijd een keuze waar je je aandacht op richt. Ik heb een paar jaar geleden besloten mijn aandacht te richten op dat wat er allemaal al is. Ik heb een prachtig gezin, een dak boven mijn hoofd, elke dag te eten en kijk eens in de supermarkt wat een overvloed er is! Je hebt altijd een keuze. Richt je je aandacht op dat wat je voor je gevoel niet goed genoeg doet, dan geeft dat jou een negatief gevoel. Richt je je aandacht op dat wat er al is en op dat wat je doet glimlachen, creëert dat een positief gevoel. Jij hebt de keuzes over je gedachten en je aandacht! Een gebeurtenis geeft een bepaalde gedachte en een gedachte een bepaald gevoel. Op de gebeurtenis heb je niet altijd grip. Maar wel op je gedachtes! Probeer je daar eens van bewust te worden. Die positieve gevoelens creëren een gevoel van plezier en ontspanning! En dat is wat je wilt, toch?
  • Laatst kreeg ik een prachtig inzicht dat ik ook graag met je wil delen. Het inzicht dat wie ik nu ben en wat ik heb genoeg is. Ik ben en heb genoeg! Ik hoef niet steeds te jagen op nóg meer opleidingen doen, op nóg meer klanten in mijn praktijk, op een groter huis om in te wonen. Ik ben wie ik ben en ik heb NU genoeg in huis om anderen te helpen. Dit alles scheelt zóveel spanning, stress en een gevoel van onzekerheid over mezelf!
  • Tot slot: extra bijzonder is dat als jij meer ontspannen bent en plezier beleefd, dat dat aanstekelijk werkt op je omgeving! Jouw kinderen, je vrienden, collega’s, familie etc resoneren hier direct op mee. Het is de warme liefdevolle energie die je gaaf uitstralen waardoor je anders gaat kijken en jouw omgeving gaat ook direct anders kijken naar jou! Hoe leuk is dat! Dus er is niks egocentrisch aan tijd voor jezelf nemen. Bedenk dat je hiermee direct ook iets geeft aan je omgeving!

Ik hoor graag van jou welke tip bij jou aanslaat, bij jou resoneert. Laat je het hieronder weten? Of onder het bericht in de socials.

Het volgende artikel dat ik maandag zal delen zal jou nog meer praktische handvatten geven over hoe je meer rust en ontspanning kan inbouwen in je dagelijks leven. Of je nu een gezin hebt of niet, werkt of werkeloos bent, getrouwd of alleenstaand, een bedrijf hebt of in loondienst. Het is voor iedereen helpend! Ik nodig je van harte uit om jezelf dit cadeau te geven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvang hem maandag in je mailbox!

 

Wil jij ook uit de vicieuze cirkel stappen? Ik kan je daarbij begeleiden. Neem contact met mij op en je kan vandaag nog een eerste passende stap zetten.

 

Liefs,

Linda

Coachprofessional voor overspannen kinderen, jongeren en volwassenen

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter